K U R D Ě J E
(„a vše kolem toho“)
„Kdy Jacques Cartier roku 1535 zakotvil na řece St. Lawrence, postihly posádku kurděje (na které tehdy neexistoval ádný lék). Objevil se však přátelský indián a ukázal Cartierovým muům strom, který je svou kůrou a jehličím vyléčí. Kurděje zmizely (kůra a jehličky tohoto stromu obsahují vitamín C) a Cartier o tom po návratu do Evropy písemně uvědomil Britskou lékařskou komoru. Sklidil však jen výsměch, e se nechal svést nevědomým divochem k takovému nesmyslu; kadý přece ví, e kurděje jsou neléčitelné. Lékařská komora neudělala nic z toho, co doporučil "ten divoch" a Carter ." (Kurděje pak suovaly námořníky ještě dalších 200 let.) Záznam, cca z roku 1600“
Co je vitamin C?
Vitamín C - kyselina askorbová - acidum ascorbicum - je důleitá antioxidační látka, rozpustná ve vodě, která se v lidském organismu účastní dlouhé řady různých procesů - je součástí dějů látkové výměny, má význam při syntéze kolagenu, při přeměně některých aminokyselin, při syntéze steroidů v nadledvinkách, při skladování eleza a v mnoha dalších oblastech, o kterých se podrobněji zmíníme později.
Lidský organismus se od většiny ivých organismů odlišuje tím, e si nedovede vitamín C sám vytvářet. Rostliny a téměř všechna zvířata (mimo lidoopů a morčat) tedy v tomto ohledu člověka překonávají. Přitom se však dá předpokládat, e tato schopnost byla vývojovým předchůdcům člověka vlastní. Bohuel ji někdy v průběhu evoluce ztratil, z čeho plyne nutnost dodávat vitamín C tělu z vnějších zdrojů.
Historie vitamínu C
K jednomu z nejznámějších důsledků nedostatku vitamínu C patří kurděje (scorbut), jejich následky byly pozorovány u na kosterních nálezech z doby kamenné a bronzové. Půjdeme-li historií dále, narazíme třeba na epidemii kurdějí, je řádila ve flotile vikingů okolo roku 1000 n.l. O dalších téměř 500 let později ztratil mořeplavec Vasco de Gama více ne polovinu své posádky a to opět "díky" kurdějím. Jen o pár desítek let později, kdy Jacques Cartier zakotvil se svojí lodí na řece St. Lawrence, postihly kurděje jeho posádku. Záznamy z té doby říkají, e "se však objevil přátelský indián a ukázal Cartierovým muům strom, který je svou kůrou a jehličím vyléčí. Kurděje zmizely (pozn. red.: kůra a jehličky tohoto stromu obsahují vitamín C) a Cartier o tom po návratu do Evropy písemně uvědomil Lékařskou komoru. Ovšem sklidil jen výsměch, e se nechal svést k takovému nesmyslu nevědomým divochem - vdy kadý přece ví, e kurděje jsou neléčitelné!" Lékařská komora v té době neudělala nic z toho, co "divoch" a Cartier doporučili, take kurděje suovaly a zabíjely námořníky ještě dalších 200 let. V roce 1747 objevil skotský lékař James Lind "zázračnou moc" citrusových plodů a nedlouho poté přišel kapitán James Cook (1728-1779) se svým nařízením, e kadý námořník musí uít denně dané mnoství citrónové šávy (mimochodem, od té doby se britským námořníkům přezdívalo "Limeys"). Trvalo to však ještě dalších 200 let, ne se vědcům vitamín C podařilo izolovat. Jako první narazil na, v té době neznámou, látku vědec Bezssanoff a to nikoli v pomerančích či citronech, ale v kapustě. Ovšem za objevitele skutečného je povaován a slavný fyziolog Albert Szent-Györgyi, který získal vitamín C z kůry nadledvinek (1928), za co v roce 1937 dostal Nobelovu cenu.
Význam v lidském organismu
Vitamín C má v lidském organismu obrovské mnoství funkcí, proto se zde zaměříme jen na ty nejpodstatnější z nich.
Tvorba kolagenu - vitamin C je velice důleitý pro tvorbu kolagenu, látky, která tvoří jak strukturu kostí a chrupavek, tak také svalů a cévních tkání. Mimo to přispívá k dobrému stavu zubů a dásní, dopomáhá k rychlejšímu hojení pooperačních ran. Zjednodušeně můeme říci, e kolagen dává pevnost konstrukci lidských orgánů. Pokud není vitamínu C v těle dostatečné mnoství, trpí tím soudrnost a pohyblivost podpůrných tkání. Mimochodem to, e je kolagen potřebný k hojení ran, ukazují i symptomy kurdějí (např. krvácení z dásní), které po podání vitamínu C mizí.
Metabolismus - vitamin C se účastní celé řady metabolických procesů v organismu, např. metabolismu eleza a lučových kyselin, syntézy některých hormonů a neurotransmitérů, podílí se na metabolismu kyseliny listové a některých aminokyselin.
Imunitní systém - vitamín C je velmi důleitý pro správnou funkci imunitního systému. Nedokáe zde sice zabránit propuknutí nemoci, ovšem výrazně zkracuje její dobu a zmírňuje průvodní symptomy.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění - v této oblasti vitamín C působí jako antioxidant (spolu s vitaminem E a beta-karotenem), tzn. jednak chrání lipidy buněčných membrán před oxidací, jednak regeneruje vitamín E.
Prevence proti nitrosoaminům - vitamin C působí preventivně při tvorbě neádoucích nitrosoaminů v aludku. Nitrosoaminy jsou konečné produkty reakčního řetězce dusičnan - disutan - nitrosoamin. Z dusičnanů (je jsou pro všechny rostliny důleitou ivinou) se za přítomnosti baktérií mohou tvořit dusitany, ze kterých se v kyselém prostředí aludečních šáv mohou (za přítomnosti aminů) tvořit nitrosoaminy - tyto se povaují za potencionálně rakovinotvorné. Vitamín C však můe s dusitany reagovat rychleji ne aminy, tzn. tvorbu nitrosoaminů znemoňuje.
Bílé krvinky - zvýšená příjem vitamínu C do bílých krvinek zvyšuje účinnost ničení bakterií a současně podporuje tvorbu protilátek. Vitamín C podporuje v těle také vlastní tvorbu interferonů. Interferon je přírodní bílkovinná látka, která chrání nejen proti virovým infekcím, má ale také celkové ochranné účinky.
Zvýšení odolnosti proti chladu - při pokusech na zvířatech bylo dokázáno, e podáváním vitamínu C se zvyšuje odolnost vůči chladu. To je významné zjištění, kdy pomyslíme na to, e nemoci z nachlazení jsou zapříčiněny většinou souběhem stresu z chladu a infekce.
Těké kovy - vitamín C chrání před zátěí těkými kovy. Vitamín C můe vázat určité škodliviny, tím je odstraní z koloběhu látek a organismus je vyloučí. Cigaretový kouř obsahuje vysoký podíl těkých kovů. Jedním z těchto toxických kovů je olovo. Vitamín C můe toto olovo vázat a usnadnit jeho vyloučení.
Stres - stresové situace jsou spojeny s vyšší spotřebou a tím i s vyšší potřebou vitamínu C. To je částečně objasněno zvýšenou tvorbou stresových hormonů, které jsou závislé na vitamínu C.
Při hypovitaminóze (tj. při nedostatku vitamínu C) dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje zvýšenou únavou, slabostí, bolestmi v kostech a povadlou kůí.
Kurděje (skorbut) jsou nemoc člověka způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C ve stravě. Dnes u je tato choroba poměrně vzácná, vyskytuje se občas jen ve velmi chudých oblastech tzv. třetího světa. Dříve jí trpěli zejména chudí lidé, obzvláště v zimních měsících, nebo námořníci při dlouhých plavbách. Nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůi, do svalů, do nehtových lůek, vnitřních orgánů, sníenou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby.
Kurděje začaly být akutní u evropských námořníků zejména v 15. století, kdy se začaly podnikat dlouhé výpravy Atlantikem směrem k Americe nebo okolo Afriky. Námořníci i pasaéři byli po měsíce odkázáni na dietu skládající se ze sušeného hovězího masa a sucharů a nemoc je houfně kosila. Snaha lékařů o zkrocení a likvidaci nemoci dlouho nepřinášela výsledky. Teprve skotský lékař James Lind publikoval v roce 1772 práci, v ní demonstroval, e denní příděl nápoje, který obsahoval ocet, mořskou vodu a šávu ze dvou pomerančů a jednoho citrónu, rychle vyléčil i těký skorbut a umonil návrat nemocných námořníků do sluby ji po 6 dnech léčby (objev byl učiněn ji v roce 1747).
V roce 1928 objevil maďarský chemik Albert Szent-Györgyi vitamin C, a zjistil, e se hojně vyskytuje v potravinách rostlinného původu. Zajímavé je, e drtivá většina savců si dokáe vitamin C sama vytvářet, člověk představuje v tomto směru velice vzácnou výjimku (spolu s morčetem).
Vitamin C V DATECH
O monosti chránit se před kurdějemi dietou vědí lékaři od 18. století.
1754 James Lind vydal knihu A Treatise on Scurvy, v ní navrhl citrony jako prevenci proti kurdějím.
1761 Východoindická společnost doporučila pouívat na svých lodích citrony a pomeranče.
1795 Bylo zavedeno preventivní podávání citronové šávy na lodích anglického válečného námořnictva.
1907 A. Holst a T. Fröhlich pouili při studiu nemoci beri-beri morčata, a ta v důsledku chudé diety dostala kurděje (předtím se soudilo, e kurdějemi můe onemocnět pouze člověk).
1911 Kazimir Funk přišel s hypotézou, e příčinou některých závaných chorob můe být nedostatek určitých nezbytných stopových látek vitaminů ve výivě. Prvními nemocemi, jejich příčina byla hledána v avitaminóze, byly xeroftalmie (šeroslepost), beri-beri a kurděje; hypotetické vitaminy byly označeny A, B a C.
1928 Albert von Szent-Györgyi izoloval kyselinu askorbovou z papriky (Nobelovu cenu za to dostal r. 1937.)
1933 Tadeus Reichstein vyřešil chemickou syntézu kyseliny L-askorbové (r. 1950 obdrel Nobelovu cenu za výzkum hormonů kůry nadledvin).
1957 J. J. Burns objasnil biochemickou příčinu, proč člověk, opice a morče (na rozdíl od řady jiných obratlovců) nejsou schopni syntetizovat vitamin C.
60.70. léta 20. stol. I. B. Chaterjee a B. C. Guha prokázali aktivitu gulonolaktonoxidázy v játrech nebo ledvinách většiny suchozemských obratlovců.
1980 Morimitsu Nishikimi imunochemickými metodami prokázal vzájemnou příbuznost abí, slepičí a králičí gulonolaktonoxidázy.
90. léta 20. stol. M. Nishikimi zmapoval gen pro gulonolaktonoxidázu u potkana, člověka, několika dalších primátů a morčete.
1997 A. Nandi a I. B. Chaterjee srovnávali aktivitu superoxiddismutáz a gulonolaktonoxidázy u ryb, obojivelníků, plazů a savců.
1997 R. Moreau a K. Dabrowski objevili gulonolaktonoxidázu v jeseteru a veslonosovi (Chondrostei, chrupavčité ryby) a r. 1999 také u mořské mihule (rod Petromyzon).